Total Pageviews
Έλληνες συνθέτες ερμηνεύουν Γιώργο Καζαντζή
Το πολιτιστικό Φεστιβάλ 'ΑΥΛΑΙΑ 2010' στις 19/10/2010 παρουσιάζει τους Έλληνες συνθέτες Γιώργο Ανδρέου,
Νίκο Κυπουργό και
Δημήτρη Παπαδημητρίου
σε ερμηνία
Γιώργο Καζαντζή
Ο Γιώργος Ανδρέου γεννήθηκε & μεγάλωσε στις Σέρρες. Πιάνο έμαθε από μικρός σε ωδείο, στη συνέχεια τέλειωσε τη νομική που τον είχε φέρει στη Θεσσαλονίκη & το ξεκίνημα στη μουσική του πορεία έγινε εκεί στη Θεσσαλονίκη με το συγκρότημα "Αλέ Ρετούρ", παρέα με τον Στάθη Παχίδη, με τον οποίο ηχογράφησαν & ένα δίσκο, το "Σαν ελληνική ταινία". Αργότερα, στην Αθήνα, έφτιαξε με μια άλλη παρέα το συγκρότημα "Morel"......
Ακολούθησαν οι μουσικές του σπουδές στο εξωτερικό, & με την επιστροφή του στην Αθήνα ασχολήθηκε εκτενώς με την ενορχήστρωση (δίσκοι των Αναστασία Μουτσάτσου, Αφροδίτης Μάνου, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Παντελή Θαλασσινού κλπ) αλλά σιγά σιγά & με τη σύνθεση δικών του τραγουδιών.
Πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος του Γιώργου Ανδρέου ήταν το "Κορίτσι & γυναίκα" με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη, ένας δίσκος που έγινε γνωστός σιγά σιγά (μεγαλύτερη επιτυχία το "Να μ’ αγαπάς"). Ο δίσκος αυτός ξεκίνησε σαν ιδέα όταν ο νέος τότε συνθέτης & ενορχηστρωτής ανέλαβε να ηχογραφήσει κάποια δημοτικά & σμυρνέικα τραγούδια, με τη φωνή της Τσαλιγοπούλου…Τα τραγούδια εκείνα κατέληξαν τελικά σε άλλο δίσκο & η Ελένη Τσαλιγοπούλου ενέπνευσε τον Ανδρέου να γράψει για αυτήν τραγούδια. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε με τον δίσκο "Αρζεντίνα" αλλά & με το "Αλλάζει κάθε που βραδιάζει" που ενορχήστρωσε ο Ανδρέου κάνοντας ευρύτατη χρήση του ηλεκτρικού ήχου, & κάνοντας στροφή με ένα πιο ποπ αποτέλεσμα.
Ενδιάμεσα ο Γιώργος Ανδρέου συνεργάστηκε με την Ελένη Βιτάλη στο δίσκο "Η πόλη που ονειρεύτηκα", & με αρκετούς νεότερους αλλά & πιο παλιούς τραγουδιστές στον δίσκο "Δέκα τελευταία χρόνια". Το 1995 κυκλοφόρησε & ο δίσκος "Τραγούδια του παράξενου κόσμου" με την Τάνια Τσανακλίδου, μία δουλειά τουλάχιστον ενορχηστρωτικά πολύ δυνατή. Ωριμότερη πάντως στιγμή της καριέρας του σαν συνθέτης ήταν η "Μικρή Πατρίδα" σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου, απ’ τον οποίο δίσκο βέβαια ξεχώρισε αμέσως το ομώνυμο τραγούδι, ενώ & ο υπόλοιπος δίσκος είναι αξιόλογος. Φυσικά, στο διάστημα όλης της δεκαετίας του ’90 ο Ανδρέου έγραψε τραγούδια για αρκετούς άλλους, νεότερους κυρίως, τραγουδιστές, ενώ συνέχισε να ασχολείται σε μεγάλο βαθμό & με την ενορχήστρωση.
Με τις πολλαπλές ιδιότητες του διευθυντή παραγωγής, ενορχηστρωτή και επιμελητή ηχογράφησης ο Γιώργος Ανδρέου έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Νίκο Ξυδάκη, Γιώργο Νταλάρα, Νίκο Πορτοκάλογλου, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, Αφροδίτη Μάνου, Παντελή Θαλασσινό, Νίκο Ζουδιάρη,
Γιώργο Ζήκα, Μίνωα Μάτσα, Στάμο Σέμση, Κώστα Χαριτάτο, Μανώλη Γιλιάτσο, Γιώργο Κούκιο και άλλους. Ο Γιώργος Ανδρέου έχει γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και πολλά -ανέκδοτα ακόμη- ορχηστρικά κομμάτια.
Έχει επίσης συνεργαστεί με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων και με πολλά μουσικά σχήματα. Η δισκογραφική εργασία του με τίτλο «Χελιδόνια της Βροχής», σε στίχους του ποιητή Διονύση Καρατζά, μουσική εκτέλεση από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων και με ερμηνείες από την Τάνια Τσανακλίδου, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, το Μάριο Φραγκούλη, το Δημήτρη Μπάση και τη Βάκια Σταύρου γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Μια ματιά στην δισκογραφία:
Προσωπικά:
-Κορίτσι και γυναίκα
-Η πόλη που ονειρεύτηκα
-Δέκα τελευταία χρόνια
-Τραγούδια του παράξενου κόσμου
-Μικρή πατρίδα
-Αρζεντίνα
-Χελιδόνια της βροχής
-Δέκα τελευταία χρόνια
-Μυστήριο Τραίνο
Συμμετοχές:
-Φωνές
-Μαθήματα πατριδογνωσίας
-Μισό φεγγάρι
-Ζωγραφιστά τραγούδια
-Πυρκαγιά με πυρκαγιά
-Καράβι καρδιά
-Μυστικά σημάδια
-Όπως μυστικά και ήσυχα
-Στην εποχή του ονείρου
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Αλεξανδρινός του 1959. Από το 2002 διευθύνει το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Παρακολούθησε την τάξη σύνθεσης του 1993 στο Tanglewood Music Center με τους Henri Dutilleux (composer in residence), John Williams, George Perle, Oliver Knussen and Steve Reich σαν καθηγητές, μεταξύ άλλων. Υπήρξε βοηθός του Μάνου Χατζιδάκι στο διάστημα 1979-1981 και συμμετείχε σαν μουσικός σε δίσκους του. Κύριο όργανο η κλασική κιθάρα (Ευάγγελος Ασημακόπουλος). Πρόσθετα μαθήματα πιάνου και βιολιού. Μαθήματα σύνθεσης με τον Βαλεντίνο Πατρικίδη και τον Γιάννη Ιωαννίδη. Συμφωνική μουσική και μουσική δωματίου του Δημήτρη Παπαδημητρίου έχουν επανειλημμένα εκτελέσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνέθεσε μουσική για 16 ταινίες μεγάλου μήκους και 24 θεατρικές παραστάσεις, και έντεκα σήριαλ. Επίσης συνέθεσε κατά καιρούς σήματα ΕΡΤ, ΕΡΑ, τα σήματα του Mega, του 902, του Δίεση, των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το κομμάτι της έναρξης των τηλεοπτικών μεταδόσεων κ. α. Οι πιο σημαντικές εμφανίσεις του: 2004, Ολυμπιακοί Αγώνες, διεθνή τηλεοπτικά σήματα και μουσική έναρξης διεθνούς τηλεοπτικής μετάδοσης (ΑΟΒ, “Three to Countdown”). Συμμετοχή στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα (Μέγαρο Μουσικής, Κήρυξη Ολυμπιακής Χρονιάς του Δήμου Αθηναίων με διεθνή αναμετάδοση. 2003 UNESCO, Salle 1. Συναυλία με έργα επάνω στον Καβάφη. Μικρή Επίδαυρος: Συναυλία με αποσπάσματα από την θεατρική του μουσική. 2002: Εγκαίνια Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας με έργα πάνω στον Καβάφη. Ηρώδειο Επανάληψη ίδιας Συναυλίας. 2001: Ηρώδειο. Αναδρομική συναυλία με έργα του. 1993: Boston Symphony’s Seiji Ozawa Hall, Tanglewood music Center. “Φιλοκτήτης” και μουσική δωματίου. 1992: Βιέννη, Musikverein, Frullingsfestival, Brahms saal, podium der jungen. Σονάτα για πιάνο και βιολί Νο2 με τον Γιάννη Γεωργιάδη, βιολί, και την Doris Adam, πιάνο. Έχει εκδώσει είκοσι δίσκους από όλο το φάσμα του έργου του κερδίζοντας 3 πλατινένιους και έναν χρυσό δίσκο. Έχει κερδίσει 11 φορές βραβεία μουσικής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το διεθνές βραβείο της Μόστρας στη Βαλέντσια, το Διεθνές βραβείο μουσικής γιά παιδική ταινία. Δύο φορές το βραβείο της δισκογραφικής βιομηχανίας Αρίων, και δύο φορές το τηλεοπτικό βραβείο της εφημερίδας “Έθνος”.
Read more: http://www.myspace.com/dimpapadimitriou#ixzz1166xtD4e
ΝΙΚΟΣ ΚΥΠΟΥΡΓΟΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε θεωρητικά της Μουσικής και σύγχρονες τεχνικές με τον Γιάννη A. Παπαϊωάννου και παράλληλα Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι (1979-83) με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση, στο Κονσερβατουάρ, καθώς και δίπλα στους Mαξ Nτόυτς, Iάννη Ξενάκη, κ.ά. Μελέτησε επίσης Εθνομουσικολογία και Μουσική Παιδαγωγική.
Την πενταετία 1983-88 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική εκπαίδευση, συμμετέχοντας στη σύνταξη ενός σύγχρονου ελληνικού μουσικοπαιδαγωγικού προγράμματος, και παράλληλα με την διδασκαλία σε ωδεία της Αθήνας και της Καλαμάτας καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει γράψει φωνητική μουσική (το έργο του KNOTS για 16 φωνές τιμήθηκε με το A΄ Βραβείο στο Διεθνές Βήμα Συνθετών της UNESCO το 1979), ορχηστρική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική χορού, τραγούδια, μιούζικαλ.
Στενός συνεργάτης του Mάνου Xατζιδάκι (Τρίτο Πρόγραμμα, Σείριος, Αγώνες Τραγουδιού κ.ά.) και ενορχηστρωτής σημαντικών έργων του.
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική για το θέατρο, συνεργαζόμενος με το Εθνικό Θέατρο, το KΘBE, το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο, το Ανοιχτό Θέατρο, τη Νέα Σκηνή, τις Μορφές, το Θέατρο του Νότου, κ.α.
Ασχολήθηκε όμως και με τη μουσική για τον κινηματογράφο, για την οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο του YΠΠO (Rom, 1990 -- Tο Πεθαμένο Λικέρ, 1993 --- Μεταίχμιο, 1994 -- Ελεύθερη Κατάδυση, 1995), καθώς και με το Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Aenigmα est, 1990 -- O Δραπέτης, 1991 --Το Πεθαμένο Λικέρ, 1992 -- Μεταίχμιο και 'Ύποπτος Πολίτης, 1994). H μουσική του για το Πεθαμένο Λικέρ τιμήθηκε και με το Βραβείο Μουσικής στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαλένθια (1993) ενώ το Four Corners of Suburbia με το βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ Avignon (2006)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment